Monday, August 15, 2016

کنفرانس علمی « تهدید شناسی داعش » برگزار شد


قیس ظهیر


اجتماع مدنی و فرهنگی جوانان افغانستان و نهاد جامعه شهروندان افغانستان کنفرانس علمی را تحت عنوان« تهدید شناسی حضور داعش در افغانستان» برگزار نمودند.

این کنفرانس که به تاریخ 31 سرطان سال روان در موسسه تحصیلات عالی افغانستان دایر گردیده بود، سخنرانان برنامه هر یک حسین رحیمی، پژوهشگر و استاد دانشگاه و ذکریا خان ذکریا عضو مجلس نماینده گان کشور پیرامون ماهیت، پیدایش و تهدید شناسی حضور داعش در افغانستان  سخنرانی نمودند. آنان در این کنفرانس گفتند که گروه داعش از چکیده های شکست ایدیولوژیکی و نظامی القاعده بوجود آمده است. ولی این گروه با هیچ یک از بافت های اجتماعی در افغانستان سازگاری ندارد.

بصیر محمدی مسوول برنامه های اجتماع مدنی و فرهنگی جوانان افغانستان در آغاز کنفرانس گفت که گروه تروریستی داعش یکی از خطر ناک ترین گروه های دهشت افگن در جهان است که از کاربرد هیچ نوع اعمال خشونت آمیز دست بردار نیست و باید در مبارزه با این گروه یک بسیج عمومی در داخل افغانستان بوجود آید.

آقای محمدی تصریح کرد که  اجتماع مدنی با برگزاری چنین کنفرانس های علمی تلاش دارد تا نسبت به چالش های امنیتی، اقتصادی، اجتماعی و سیاسی که در کشور وجود دارد، راه های علمی تر را جستجو نماید.


به باور آقای محمدی یگانه راه برای غلبه به چالش های موجود همانا انجام کارهای علمی و پژوهشی می باشد که می تواند راهکارهای عملی تر را نسبت به قضایای مهم ملی فراهم سازد.

با این حال حسین رحیمی، پژوهشگر و استاد دانشگاه که در این کنفرانس سخنرانی می کرد، یافته های پژوهش یکساله خود در مورد تهدید شناسی حضور داعش در افغانستان را به تشریح گرفت.

در این کنفرانس آقای رحیمی گفت که داعش پس از شکست ایدیولوژیکی و نظامی القاعده بوجود آمده است. هم چنان عدم توافق ‌جهان اسلام بر سرتعریف الگوی دولت اسلامی‌ که بتواند همه به عنوان یک امت اسلامی از آن پیروی کنند سبب تشکیل گروه داعش گردیده است.

این پژوهشگر افزود که افغانستان جغرافیایی است که منجر به شکست شبکۀ القاعده شده گردیده و از سوی هم جنگ‌های دوامدار گروه طالبان در این کشور نیز نتیجه ‌بخش نبوده است. این درحالیست افراد وابسته به القاعده و طالبان بر اساس بافت‌های اجتماعی افغانستان به این کشور جذب شده‌اند، اما داعش با هیچ یک از بافت‌های اجتماعی افغانستان سازگاری ندارد.

آقای رحیمی در ادامه سخنان خود تصریح کرد که گروه داعش در ساحات متشنجی چون منطقه مسلمان نشین سینک یانگ چین،کمشیر و چیچین زمینه های نفوذ ایدیولوژی داعش وجود دارد.

در این پژوهش آمده است که گروه القاعده در کوتاه‌مدت با داعش سازگاری نخواهد یافت؛ زیرا به‌صورتی کلی افغانستان پایتخت سیاسی و ایدیولوژیکیِ القاعده تعریف شده، درحالی‌که عراق و سوریه پایتخت گروه داعش به حساب می‌آیند. اما ساحات تشنج‌زایی که در اطراف افغانستان قرار دارند و اهمیت ژئیوپلوتیکی و ژئیو استراتیژیکی که افغانستان از آن بهره‌مند است، داعش را به تلاش ایجاد پایگاه در این کشور واداشته است.
آقای حسین رحیمی در اخیر سخنان خود گفت تهدیدات داعش در چهار بعد ساختاری است؛ در بعُد سیاسی دولت افغانستان را قبول ندارد، در بعُد اجتماعی نظام مشارکتی اجتماعی را نمی‌پذیرد.در بعُد اقتصادی برای افغانستان هم معادن و راه‌های تجارتی و ترانزیتی ممکن یک هدف اقتصادی برای داعش قرار بگیرد و در بعُد فرهنگی، ارزش‌های دینی و فرهنگی که تا اکنون مردم افغانستان توانسته نظام فرهنگی خویش را به پیش ببرند مورد قبول داعش نیست. از سوی هم  در افغانستان شکاف‌های اجتماعی به به گونه ای نیست که این گروه بتواند از ان بهره ببرند؛ درحالیکه در کشورهای عراق و سوریه این شکاف‌ها عمیقاً وجود دارند. ازطرفی هم افغانستان مکان تصفیه‌حساب قدرت‌های منطقه‌ ای نیست،درحالیکه سوریه وعراق مکانی برای تصفیه‌حساب قدرت های منطقه چون ایران، عربستان و اسراییل بوده‌اند.
در همین حال ذکریا خان ذکریا عضو مجلس نماینده گان کشور که در این کنفرانس سخنرانی می کرد گفت کسانی که امروز از داعش شکایت دارند، دیروز آنها خود از این گروه حمایت می کردند. امروز داعش یک معضل برای بشریت است. در این زمینه دیدگاه حکومت افغانستان علیه داعش همصدا با ائتلاف جهانی قرار دارد.

این عضو مجلس نماینده گان کشور گفت:"داعش یک گروه تروریستی بین المللی است و بر هیچ کسی رحم نمی کند، ما شاهد بودیم که خانه مردم را به آتش کشیدند، کودکان را مرمی باران کردند، زنان را گروگان گرفتند و حالا ضرورت است تا مبارزه قوی مردمی را در برابر این گروه راه اندازی کنیم وما نباید بگذاریم که داعش همانند طالبان تبدیل به یک نیروی مهارناپذیر در داخل افغانستان شوند".

آقای ذکریا تصریح کرد که استراتیژی کلان جامعه جهانی علیه گروه داعش رهنمود خوبی برای افغانستان است و از جانبی هم داعش در افغانستان جایگاه و منزلتی نخواهد داشت. در حال حاضر ائتلاف جهانی، صادقانه افغانستان را در مبارزه با این گروه کمک می رساند.
به باور آقای ذکریا زمانی که مردم طالبان را نمی پذیرند، پس داعش نیز را نخواهند پذیرفت. چون داعش پدیده مشابه به گروه طالبان است. در حال حاضر یک مقاومت فکری علیه طالبان و داعش در شکل شکل گرفته است.

آقای ذکریا خان ذکریا در اخیر از حکومت افغانستان خواست که برای تضعیف بیشتر گروه داعش با متحدین جهانی باید همگام حرکت کند و در ضمن منابع مالی افراط گرایی را در داخل افغانستان نابود سازد.

نگرانی ها از افزایش فعالیت و گسترش گروه داعش درکشور درحالی مطرح می شوند که درحال حاضر این گروه بزرگترین تهدید به امنیت کشور به شمار می آید. هم اکنون این گروه در برخی از ولسوالی های ولایت ننگرهار حضور دارند و از آنجا دست به فعالیت های تروریستی و دهشت افگنی علیه مردم و افراد نظامی می زنند. با این حال برخی از مقامات بلند پایه حکومت افغانستان از جمله رئیس جمهور غنی چندی قبل نیز جهت بررسی اوضاع امنیتی ولایت های مشرقی کشور به ولایت ننگرهار سفر کرد. رئیس جمهور در این سفر به نیروهای قول اردو 201 سیلاب دستور داد که از تمام قدرت هوایی و زمینی جهت ریشه کن کردن گروه داعش استفاده کنند. 

No comments:

Post a Comment