Sunday, December 6, 2015

نقش جوانان در تحکیم وحدت ملی به بحث گرفته شد


قیس ظهیر
اجتماع مدنی و فرهنگی جوانان افغانستان، مجمع مدنی جوانان متحد افغانستان و نهاد جامعه شهروندان افغانستان کنفرانس را تحت عنوان" نقش جوانان در تحکیم و حدت ملی" را در کابل کردند.
این کنفرانس که با تاریخ 5 قوس سال روان با حضور جوانان و شماری از چهره های سیاسی، رسانه ای و مدنی کشور در موسسه تحصیلات عالی خصوصی افغانستان دایر گردیده بود در آن مسعود خلیلی سفیر افغان
ستان در اسپانیا، بشیر احمد ته ینج عضو ولسی جرگه، شاه حسین مرتضوی سردبیر روزنامه هشت صبح، گل پاد شاه مجیدی عضو ولسی ، سید مصطفی سعیدی کار شناس امور جوانان و عبدالصمد حکیمی رئیس جامعه شهروندان افغانستان پیرامون"  نقش جوانان در تحکیم وحدت ملی و زدودن تعصب" سخنرانی نمودند و وحدت ملی را یگانه راه بسوی پیشرفت و بقای کشور عنوان نمودند.                                                                                                                                 

این آگاهان تاکید داشتند که در طول چند دهه گذشته از جوانان افغانستان به عنوان هیزم سوخت در جنگ ها و زدوبندهای سیاسی استفاده قرار گرفته است و این روند ادامه دارد.
قیس ظهیر معاون اجتماع مدنی و فرهنگی جوانان افغانستان در آغاز کنفرانس خطاب به جوانان گفت که استفاده از بازوان پرتوان جوانان یگانه راه ترقی وانکشاف افغانستان می باشد و آنان می توانند در تقویت روحیه وحدت ملی نقش اساسی را ایفا نمایند.
او از تمام جوانان خواست که برای پیشرفت کشور تلاش شبانه روزی نمایند تا برای نسل های آینده رفاه، ترقی و خوشبختی را به ارمغان بیاوریم. افغانستان افتخارات عظیمی را در گذشته داشته است و این افتخارات محصول فداکاری های جوانان گذشته ما بوده، اگر ما می خواهیم الگوی افتخار برای آینده ها باشیم باید امروز بکوشیم تا نسلهای بعدی از ما بحیث الگو استفاده کنند.
از سوی هم احمد فیاض بخشی رئیس مجمع مدنی جوانان متحد افغانستان گفت که کشور ما در شرایط حساس قرار دارد و ما باید یکپارچگی خود را حفظ  و در راستای حفظ امنیت، صلح و همسبتگی باهم تلاش نمایم.
با این حال مسعود خلیلی سفیر افغانستان در اسپانیا که در این کنفرانس سخنرانی می کرد گفت که جوانان در پیشرفت و پروسه اعتمادی سازی در افغانستان نقش اساسی دارند و مشارکت آنان در سرنوشت و آینده کشور مهم می باشد.به باور آقای خلیلی " بقای ملت به وحدت ملی آن بستگی دارد. امروز مزرعه فردا است و هر چه بکاری همان را درو می کنی، بد بکاری بد درو می کنی، گل بکارید؛ گل دور می کنید. نفاق بکارید؛ نفاق دور می کنید. وحدت بکارید وحدت دور می کنید. بنابراین آنچه که یک ملت را، یک مملکت را، یک قاره را را بسوی پیشرفت می برد همان وحدت است."
آقای خلیلی در ادامه سخنان خود تاکید داشت که "جوانان باید در افغانستان رهبر به وجود بیاورند. رهبر کیست؟ کسی که تعصب قومی ندارد. تعصب زبانی ندارد. تعصب مذهبی ندارد. تعصب جنسی ندارد؛که تو زن است
ی و من مرد استم،تو بچه استی و من دختر استم. رهبر کیست؟ کسی که ملت سرش اعتماد دارند و او سر ملت اعتماد دارد."

این چهر سیاسی کشور افزود که "هرکس در هر قوم که است باید به آن قوم افتخار کند. در اینجا متوجه باشیم مه پشتون هستم، افتخار هم میکنم و میخواهم یک پیشتون قوی باشم،اما نه یک پشتون به تضعیف یک تاجیک، نه به تضعیف یک هزاره، نه به تضعیف یک ازبک، نه به تضعیف نورستانی.مه افتخار میکنم تاجیک هستم، افتخار میکنم در خانه یک تاجک بدنیا آمده ام، افتخار میکنم که این زبان را دارم، افتخار میکنم قویترین تاجیک باشم، اما نه به تضعیف یک پشتون، مه افتخار میکنم پشتون هستم، اما پشتونیست نیستم."
از سوی هم شماری از اعضای مجلس نماینده گان اظهار داشتند که که جوانان می توانند از طریق علم و دانش خود در سیر تحول و انکشاف را در جامعه ببار آورند.
گل پادشاه مجیدی عضو مجلس نماینده گان در این کنفرانس گفت که "جوانان از تعصبات دور هستند و تعصبات متاسفانه در میان بزرگان کشور وجود دارد. تا به حال جنگ 35 ساله در افغانستان جریان دارد یک قسمت جنگ همین تعصبات قومی، زبانی، سمت پرستی، و تعصبات تنظیمی در افغانستان  میباشد که متاسفانه مردم ما شکار و قربانی همین سیاست های نا مشروع آنان شده اند و برای چرخانیدن همین ماشین، یگانه آدرس جوانان هستند و آنان برای رسیدن به اهداف سیاسی خود یکتعداد از جوانان احساساتی را بنام زبان، قوم، مذهب یا سمت سوء استفاده می نمایند."

آقای مجیدی افزود که" افغانستان به یک حرکت نیاز دارد، که بازو جوانان به تعصبات نه گفته شود، و با اینگونه حرکت های تغییرات در جامعه بیاورد و آن بزرگان را که  براساس تعصبات قومی به خود جایگاه ساخته اند به انزوا بکشانیم. ما باید آن بزرگان و جوانان را که  زیر چتر وحدت ملی  میتواند این کشور را از بحران نجات بدهند حمایت نمایم و زمینه آن فرا رسیده است."
این عضو مجلس نماینده گان در اخیر سخنانش تاکید داشت که راه حل برای تمام مشکلات موجوده کشور همین وحدت ملی است و چنین حرکت ها برای بمیان آوردن انسجام ملی ادامه یابد. در این زمینه باید یک هسته بمیان آید و این هسته بزرگ و بلاخره سراسر افغانستان را تحت پوشش قرار دهد و تمام اقوام مذاهب، زبان های مختلف در کنار هم آمده و زیر یک چتر رهبری سالم به پیش برده شود تا بتوانیم به مشکلات افغانستان نقطه پایان بخشیده و یک استراتیژی ملی را طرح نمایم.

با این حال بشیر احمد ته ینج عضو دیگر مجلس نماینده گان در این کنفرانس گفت که راه اندازی چنین کنفرانس ها و سیمینارها سبب تحول در جامعه می گردد. به باور آقای ته ینج جوانان با استفاده از ظرفیت و توانایی های شان می توانند تحول مثبت را در جامعه ببار آورند.
این عضو مجلس نماینده گان افزود که بدون اتفاق و همدلی ما نمی توانیم به هدف خود برسیم. اگر ما میخواهیم که یک ملت شویم، باید از جزئیات شروع می کنیم و زمینه آن امروز مساعد گردیده است.

جوانان هیزم سوخت رهبران قومی
در همین حال شاه حسین مرتضوی سردبیر روزنامه هشت صبح گفت که متاسفانه جوان افغانستان از دهه های گذشته تا حال به ابزار افراد، اشخاص و حلقه های سیاسی تبدیل شده اند و از آنان به عنوان هیزم سوخت در

جنگ ها، کمپاین های انتخاباتی و تظاهرات استفاده می شوند.

این چهره رسانه ای کشور افزود که " هزاران جوان در بستر خاک دفن شده اند و آنان کسانی بودند که پیش مرگان رهبران قومی و سیاسی بوده است و امروزه هیچ یادی از آنان نمی شوند و جوان افغانستان همواره به عنوان هیزم سوخت و ابزار سیاسی در خدمت رهبران سیاسی در دهه های مختلف مورد استفاده قرار گرفته است. تا زمانیکه جوان افغانستان دنباله رو رهبران سیاسی و قومی باشند، هر گز خوشبخت نخواهند شد. بنابراین جوانان تلاش کنند که در گردش دورانی کشور سهم برازنده داشته باشد."
آقای مرتضوی در اخیر سخنانش از رسانه ها خواست که علاوه بر وظیفه  اطلاع رسانی، آنان باید در راستای فضای همدلی و وحدت ملی بیش از حد در کشور تلاش کنند و به کسانی که پیام نفرت، تعصب و توهین  را در جامعه پخش می دارند، فرصت و مجال گفتگو را ندهد.
در ادامه این کنفرانس، سید مصطفی سعیدی کار شناس امور جوانان که پیرامون نقش نهادهای مدنی جوانان در تحکیم وحدت ملی صحبت می کرد گفت که اکثریت نهادهای مدنی جوانان در حال حاضر خود جوش اند و کثرت گرایی قومی در این نهادها سبب تحکیم وحدت ملی، توسعه و تحول جامعه می شود.
آقای سعیدی افزود که جوانان سفیران صلح و رهبران تغییر و اصلاح در کشور به حساب می آیند و خود این یک نکته مثبت برای تحکیم وحدت ملی به شمار می اید.
کثرت گرایی قومی، ضد تعصب و تعبیض، فعالیت های رضاکارانه، عدم وابستگی سیاسی، دانش و خرد محوری، نقد سالم و ارائه راهکارها از جمله نکات مثبت نهادهای مدنی جوانان هستند که از سوی این کارشناس امور جوانان در این کنفرانس عنوان گردید.
آقای سعیدی از تمام نهادهای مدنی جوانان خواست که نباید در دام تیکه داران، قومی، مذهبی و زبانی گیر نمانند و اگر گیر افتادن در آن صورت فاتحه این نهادها را خواند.

کنفرانس نقش جوانان در تحکیم وحدت ملی با سخنان عبدالصمد حکیمی رئیس جامعه شهروندان افغانستان به پایان رسید.
آقای حکیمی از تمام جوانان افغانستان خواست که در کار وحدت ملی باید تحرک و تحمل پذیر باشند و بسیاری از مسایل باید از طریق بحث و گفتگو حل گردد.







به قامت شمشاد تو

به قامت شمشاد تو
به چشم خشم به دشمنان تو ای دیار می نـــــگرم
به موج سرکش آموی تو ای بلخ و تخار می نگرم
به قله های بلند هندوکش و پامیرت ای میـــــــهن
به لاله زار های سبز تو ای ننگرهار می نــــگرم
به باغ بابرو دیــــــــــوار بلند آسمائیت ای کشـور
به خون پاک شهیدان تو ای قندهار می نــــــگرم
به قامت شمشاد تو که سر کشیده چون بلندای آروز
به قهرمان شجاع تـو ای پنجشیر نامدار می نــگرم
به دم شیر چـــــرا؟ می کنند پنجابیان ناسپاس بازی
به پرواز عقاب و شاهین تو ای دژ استوار می نگرم
به دشمنان وحــــدت تـــو ای خاک پاک کنم نفرین
به مردانگی قهرمانان تو ای بالاحصار می نـــگرم
به کـــهسار سر بفلک، دشـــــت های لیلی وبـــکوا
به صلح و ثبات تو ای مهد افتخار می نــــــــــگرم
ســـــیدی ذره، ذرهء خاک ترا می کند سرمه چشم
به اتـــحاد ازبک و هزاره تو ای گلعزار می نگرم

                                      سید آقای سیدی  

یک عمر کوبیدم به مغزم که من کی ام؟

یک عمر کوبیدم به مغزم که من کی ام؟
تاجک ام، پشــتون یا که ایماقـــــــی ام؟
من دوســــت ترکمن ام و ازبک یار من
پس از چه بگویم ز قــوم پشــــــه یی ام
استاد مـن هزاره و همصنف من بلـــوچ
نازم به هویتم که فقط افغانـــــــــــــی ام
به حرف های پوچ مزن شعله به دلهـــا
با نام قوم طعنه مزن بر جوانــــــــی ام
آن بّر به ماه رسیدن و ما در غـــم نژاد
این گوید هوتـکم و آن خراسانــــــــی ام
در ساخت این دیار بیا دست من بگیــــر
با تو به صد شود صفر ناتوانــــــــی ام
نه اهل هراتم، نه قنــــــدهار، نه بامیان
من اهل این کشورم و افغانـــــــــــی ام

                         فردین (فیض زاد)

تقویت وحدت ملی در افغانستان


سید نصیر غرجستانی
تحقق و پی گیری وحدت ملی یک از مهم ترین اهداف کشور ها می باشد، چرا که پایه، مبنا و اساس حفظ امنیت، ثبات سیاسی و توسعه جوامع در آن نهفته است. از نظر جامعه شناسی سیاسی، تحقق وحدت ملی در جوامع به خودی خود رخ نمی دهد، بلکه یک امکان است که باید به سمت آن حرکت کرد و در صورت عدم اتخاذ تدابیر لازم برای تحقق آن، مشکلات جدی را خلق خواهد نمود.
وحدت ملی از دو كلمه وحدت و ملی تشكيل شده است:
وحدت: در لغت به معنای يكی شدن است .
ملی: منسوب به ملت است و آنچه که در ید و اختیار یک ملت باشد. در ادبيات سياسي،ملت اجتماعي از مردم است كه داراي سرزمين مشخص، حكومت و يك حاكميت به عنو ان قدرت عاليه مي باشد. بنابر آنچه از معنای وحدت و ملي برمي آيد وحدت ملي به معنای همبستگی ،اتحاد و توافق ميان اجزاي تشكيل دهنده يك نظام سياسي مي باشد؛ زيرا عناصر تشكيل دهنده دولت(سرزمين، مردم، حكومت و حاكميت ) در نهايت به وجود آورنده يك نظام سياسي مي باشند. انديشمندان علوم سياسي، وحدت ملي را از اركان قدرت سياسي دانسته و رسیدن به وحدت ملی را از دو بعد عینی و ذهنی بحث نموده اند.دربعد عینی ُ به عوامل چون جمعیت، اقتصاد،منابع، تهدید خارجی، مشارکت اقتصادی و سیاسی و بهره مندی از منابع و ثروت ملی و در بعد ذهنی می توان به اراده ملی، برخورداری از فرهنگ و تاریخ مشترک، احساس نزدیکی و همبستگی مبتنی بر خویشاوندان کلان فرا ملی و قومی اشاره کرد. اینها عوامل اند که باعث می شود یک هویت ملی شکل گرفته و وحدت ملی را بوجود بیاورند.

عناصر وحدت ملي در افغانستان
اکثر کشور ها را می توان گفت که دارای عناصر تقریبا یک سان وحدت ملی اند اما با نگرش تاريخي و جامعه شناختي به ويژگي هاي كنوني و تاريخ گذشته مردم وسرزمين، عناصري را مي توان به عنوان عوامل وحدت بخش شناسايي كرد.  اين عناصرعبارتند از:
سرزمين،فرهنگ، دين زبان،مذهب،خرده فرهنگ ها و ...همه اینها به نحوی می توانند عامل وحدت ملی باشند.
وحدت ملی می تواند در سطوح مختلف وجود داشته باشد اما زمانی که متمرکز تر مورد بخث قرار گیرد در سه سطح مورد بررسی است.که عبارت اند از گروه ها ،احزاب و نخبگان.
در سطح گرو هها
گروه ها ابزار خوب برای رشد فرهنگ های مثبت و جامعه پذیری سیاسی اند. در این سطح ويژگي هاي دانش و انطباق پذيري به عنوان دو عنصر مهم برای کثرت گرایی اجتماعی و زیست مسالمت آمیز مهم می باشند.


در سطح احزاب
اگر مهم ترين كاراحزاب سياسي در كشور را رقابت براي كسب قدرت سياسي درسطح ملي بدانيم، بديهي است براي تحقق وحدت ملي و جلوگيري از هرگونه تفرقه،رفتار بر اساس قانون اساسي كشور الزامي مي باشد. موضع گيري هاي بسياري از احزاب به ويژه در شرايط انتخابات مانند اتحادها، ائتلا ف ها، مذاكرات و دور و نزديك شدن آنها به يكديگر و مخالفت ها و تبليغات شان، ایده های را بوجود می آورند و رفتاری از خویش نشان می دهند که پیامد های آن گاها باعث تقویه وحدت ملی و یا بر عکس باعث تفرقه و تضعیف وحدت ملی می شود. طرح ايده ها و شعارهايي چون خودي و غير خودي، تأسيس احزاب قومي، قومي كردن انتخابات و.. بخشي از آسيب هاي نظام حزبي از نقطه نظر وحدت و انسجام ملي را تشكيل مي دهد.

در سطح نخبگان سیاسی

نخبگان سياسي كساني هستند كه در قدرت اند و یا در تلاش رسیدن به قدرت اند. به همين دليل، بعضا رفتار سياسي شان و پیامد های آن ، تاثیر ژرف روی همبستگی، وحدت ملی و دولت با عناصر تشکیل دهنده آن دارد و می تواند آن را به مخاطره بیندازد.
نخبگان براي دست يافتن و يا حفظ مواضع خود، همواره مسائل كشور را به ميان توده ها برده و از سیاست های پاپولیستی استفاده می کنند که عملا باعث زیاد شدن شكاف اجتماعي خواهد شد. برای رسیدن بر این اهداف از رسانه های خارجی و داخلی به گونه ابزار استفاده می نمایند.
در کل راهكارها را با تاکید بر دیدگاه داکتر سید رضا صالحی ، در ذیل می توان بر شمرد.
·         تمركز بر روي ارزش هاي اسلامی
·         احترام به قانون اساسی کشور
·         پذيرش اصل وحدت در عين كثرت به عنوان زيربناي تحكيم و تداوم وحدت در جامعه.
·         برنامه ريزي در سطوح آموزش و پرورش
·         توجه نظام به توزيع عادلانه قدرت، ثروت و فرصت
·         حقوق مشروع گروه هاي قومي و اقليتي
·         تأكيد بر توسعه احزاب و نهادهاي مدني و تلاش براي گسترش زمينه های همگرايي ميان آنها.
·         نگاه يكسان و عدالت محور نظام سياسي به كليه احزاب.
·         استفاده از قدرت بسيج عمومي نخبگان در راستاي اصل وحدت ملي









نقش نهادهای مدنی، رسانه ها، هنر و ورزش در تحکیم وحدت ملی


نویسنده: سید مصطفی سعیدی
مقوله ی وحدت ملی یکی از پُر بسامدترین واژه ها و دانشواژه های است که در چند سال پسین به ویژه دریک دهه ی گذشته بوده است. طیف های گوناگون، اقشار مختلف و سازمان ها و احزاب سیاسی و غیر سیاسی و در کل مردم به نحوی از انحا در رابطه به وحدت ملی و تحکیم این مقوله بحث ها، کاوش ها و نظریات متعددی ارائه داشته اند.
از بعُد تاریخی هر زمانی که کشور ما مورد تهاجم و اشغال قرار گرفته است، مردم سلحشور، جوانان، زنان، مردان و خورد و بزرگ بدون در نظر داشت زبان، قوم، مذهب و باور سیاسی دریک محور جمع شده و مانند یک ملت واحد و بزرگ با قربانی دادن ها تا شکست دشمن مبارزه نموده و قهرمانی های زیادی آفریده اند. در رابطه به وحدت ملی و تحکیم آن بایستی پژوهش های کلانی به صورت دانشگاهی انجام پذیرد و تا اندازه ی کارهای مهم صورت گرفته است که بسنده نمی نماید، اما در مورد چگونگی هویت ملی، بحث تبارشناسی، وحدت ملی، ملت شدن و منافع ملی نیاز است که کارهای جدی از طرف نهادهای علمی و دانشگاهی صورت گیرد. در این کوتاه نوشته در رابطه به نقش جوانان در تحکیم وحدت ملی به صورت بسیار فشرده و به کندوکاو می پردازیم.
عناصر کلیدی این مقاله بحث های در مورد منافع ملی، جوانان و وحدت ملی، جوانان و ملت شدن، نهادهای مدنی، رسانه ها، هنر و ورزش و نقش آن در وحدت ملی و نتیجه گیری بحث شامل می باشد.
منافع ملی
 در رابطه به مقوله ای منافع ملی تعریف های مشخص و جود داشته و بحث های زیادی هر ازگاهی صورت می گیرد، اما به صورت فشرده آنچه که خیر عامه و منافع عمومی و منفعت تمامی شهروندان کشور در آن نهفته باشد و کشور را به سوی رفاه، توسعه، خرد محوری، اعتلا و ترقی سوق دهد و مصوونیت های شهروندی نیز در آن تسجیل باشد، به باور منافع کلان کشور یا همان منافع ملی گفته می شود. در این صورت جوانان می توانند در هسته ی تشکیل، تقویت و حمایت منافع ملی قرار داشته باشند. جوانان می توانند رهبران توسعه و ترقی بوده و با نیروی باالقوه ی خود حافظ دستاوردها بوده و مصوونیت شهروندان را تامین نماید. پس جوانان رکن اساسی در بحث منافع ملی اند.
وحدت ملی
 بحث وحدت ملی و رسیدن به آن نیز از بحث های بزرگی است که در طول سالیان متمادی مورد بحث و کندوکاو قرار گرفته ات. در رابطه به چیستی، راهکارهای تقویت و حدت ملی نمی شود در این کوتاه نوشته پرداخت، اما اینکه در راستای وحدت ملی و تحکیم آن جوانان چگونه می توانند نقش داشته باشند، اندکی تامل می نمایم.
در سیزده سال که گذشت درپهلوی شکل گیری دیگر عرصه ها و زیرساخت ها، زمینه های خوبی برای تشکیل نهادهای مدنی فعال جوانان نیز مساعد گردید. خوشخبتانه امروزه جوانان ما در پهلوی اینکه در نظام، در اداره و رهبری، در کنار نیروهای امنیتی قرار دارند، ده ها نهادهای مدنی فعال را نیز مدیریت و رهبری می نمایند. بحث اصلی اینکه تعداد این نهادهای مدنی که جوانان با همدیگر پذیری، تسامح، تساهل و همسویی با باورهای مختلف و با اقوام و آرای یکدیگر، بدون در نظرگرفتن مسایل زبانی، سمتی، قومی، حزبی و مذهبی در کنارهم این نهادها را رهبری می کنند، در واقع خود تهدب گذاری و تقویت وحدت ملی می باشد. بناً نقش جوانان در راستای تقویت و تحکیم وحدت ملی قابل تامل بوده و با نیروی دانش، خرد، نیروی فزیکی می توانند این عنصر اصلی و سازنده را در کشور نهادینه سازند.
ملت شدن
 در طول تاریخ پیشقرول نهضت های فکری، مبارزان اصلی و مدافعان واقعی کشور جوانان بوده اند، این قشر با طبعیت کاکه نشانه ی که دارند، هیچگاهی در پی مسایل پیش پا افتاده و سطحی که به وحدت ملی و منافع ملی آسیب برسانند تن نداده و به مثابه ی یک تن واحد در راستای ملت شدن گام گذاشته و می گذارند. این را ازیاد نبریم که برخی از حلقات و در واقع تیکه داران قومی، زبانی و مذهبی که از همین نشانی آب و نان می خورند و بقای خود را در گل آلود کردن آب زلال و شفاف وحدت و یکپارچگی ملت و مردم عزیز ما می بینند، در تلاش اند تا جلو جوانان را گرفته و با ترفندهای زیرکانه آنها را به گروه ها و پارچه ها تقسیم نمایند، اما خوشبختانه  تجربه نشان داده است که جوانان ما به درایت و عقلانیت های رسیده اند که هیچگاه فریب آنها را نمی خورند. هزاره، ازبک، تاجیک، پشتون، پشه یی، عرب، گجر، نورستانی... در دها نهاد، بشکل برادروار باهم کار و پیکار و تلاش می نمایند تا این کشور را به ساحل امن، تمدن و توسعه و خوشبختی برسانند.
نهادهای مدنی، رسانه ها، هنر، ورزش و وحدت ملی
 امروزه رهبری کننده ی بالاتر از 90 درصد از رسانه ها و نهادهای مدنی جوانان اند و در راستای تحکیم و حدت ملی نقش ارزنده ی را ایفا نموده اند. وحدت ملی و تقویت آن نیاز به رهبری مدبرانه، تدوین پالیسی ها و استراتیژی های همه جانبه، دادخواهی وسیع و تا اندازه ی ریسک پذیری و قربانی دادن و همچنین توزیع و تقسیم عادلانه قدرت که همانا عدالت اجتماعی است، دارد. گاهی به خاطر سیاسی سازی و قومی سازی برخی نهادها و کمبود و نبود عدالت در تقسیم قدرت بحث های صورت می گیرد که قطعاً این امر در آسیب رساندن به وحدت ملی نقش می توانند داشته باشند، اما جوانان خوشبختانه فراتر از قوم، حزب و زبان فکر می نمایند. نمونه ی بسیار بارز آن نهادهای مدنی فعال، رسانه های همگانی، هنر و ورزش است که در این بخش ها در سیزده سال گذشته دستاوردهای خوبی نیز داشته ایم. اگر در ورزش به سکوی قهرمانی رسیدیم، قطعاً مساله ی زبان و قوم ویژه مطرح نبوده، بلکه همه ما مانند تن و پیکر واحد رزمیدیم و به مردم کشور خود افتخار آفریدیم، به همین گونه در عرصه هنر که با جزئیات نمی شود به همه ابعاد آن پرداخت.
نتیجه گیری و پیشنهاد
با صغرا و کبرا نمودن بحث به این نتیجه می رسیم که جوانان در راستای تحکیم و تقویت وحدت ملی می توانند نقش بارز و اساسی داشته باشند. عناصر و مولفه های که جوانان می توانند در این راستا نقش ایفا کنند به گونه خیلی فشرده بحث شد، اما ایجاد زمینه ها و فرصت ها، حمایت از حرکت های جوانان، نقش دادن در پروسه های کلان ملی برای جوانان، تقویت و مشارکت مدنی- سیاسی جوانان از مسوولیت های دولت می باشد.
چند پیشنهاد
o        در راستای نقش جوانان در تحکیم وحدت ملی کارهای پژوهشی و دانشگاهی صورت گیرد.
o        کنفرانس ملی زیر نام( نقش جوانان در تحکیم وحدت ملی) تدویر و مسایل مربوطه به بحث گرفته شود.
o        جوانان با قوت حرکت نموده و از حالت انفعالی بدر شوند.
o        جوانان فریب برخی حلقات خاص و معلوم الحال و تیکه داران را نخورند.
o        با تقویت تسامح، تساهل و همدیگر پذیری خوبتر و زودتر می شود به وحدت ملی کامل رسید که جوانان می توانند در این راستا الگوی خوب باشند.

وحدت ملی نیاز مبرم کشور


بشیراحمد ادیب
اﻣﺮﻭﺯﻩ ﻭﺣﺪﺕ و ﻫﻤﺪلی ﺩﻧﻴﺎی ﺑﺰﺭﮒ ﺭا ﺑﻪ ﻳﻚ ﺩﻫﻜﺪﻩ ﻣﺒﺪﻝ ﺳﺎﺧﺘﻪ اﺳﺖ، ﻛﺸﻮﺭ ﻫﺎ ﺗﻮاﻧﺴﺘﻪ اﻧﺪ ﺑﺎ اﺗﺤﺎﺩ ﻧﻆﺮ، ﺯﻭﻥ ﻫﺎی اﻗﺘﺼﺎﺩی اﻳﺠﺎﺩ ﻛﻨﻨﺪ، ﻣﺮﺯ ﻫﺎ ﺭا اﺯ ﻣﻴﺎﻥ ﺑﺮﺩاﺭﻧﺪ و ﺑﺪﻭﻥ ﻭﻳﺰا اﺯ ﻳﻚ ﻛﺸﻮﺭ ﺑﻪ ﻛﺸﻮﺭ ﺩﻳﮕﺮ ﺭﻓﺖ و ﺁﻣﺪ ﻧﻤﺎﻳﻨﺪ. تمام اینها نتیجه ﻫﻤﺪلی، ﻫﻤﺪﻳﮕﺮ ﭘﺬﻳﺮی می باشد. ﺁﻧﭽﻪ ﺭا که در این نبشته به آن اشاراتی داشته باشم این است که ﻧﺴﻞ ﺟﻮاﻥ ﻛﺸﻮر خود را از تک محوری و گیرماندن در اﺧﺘﻼﻓﺎﺕ ﻗﻮمی، مذهبی و زبانی  دور نگه دارند و برای آبادانی کشور همدست حرکت نمایند.
ﻧﺴﻞ ﺟﻮاﻥ، ﻧﻴﺮﻭﻱ ﻣﺤﺮﻙ ﻳﻚ ﺟﺎﻣﻌﻪ اﺳﺖ ﻛﻪ ﻣﻴﺘﻮاﻧﺪ ﺁﻳﻨﺪﻩ ﻳﻚ ﻛﺸﻮﺭ ﺭا به هر ﺳﻤﺖ و ﺳﻮﻳﻲ ﻛﻪ خواسته  ﺑﺎﺷﺪ ﺳﻮﻕ ﺩهند. ﻭﻟﻲ ﺑﻬﺘﺮ ﺁﻧﺴﺖ ﺗﺎ از ﻛﺎﺭ کرﺩ ﻫﺎﻱ ﻧﺴﻞ ﺟﻮاﻥ ﺩﺭ ﺭاﺳﺘﺎﻱ ﺷﮕﻮﻓﺎﻳﻲ کشور استفاده شود.
جوانان افغان می توانند در جامعه تغیر بیاوریم ولی این تغییر با اتحاد، وحدت و دست یافتن جوانان در رده های بلند تصمیم گیری بوجود خواهد آمد. طور مثال جوانان پس از سرنگونی رژیم سیاه طالبان توانستند نقش خود را در عرصه عمرانی و باز سازی و همچنان کسب تحصیلات عالی و نیمه عالی و  دربخش های  حرفوی، بصورت درست و قابل ملاحظه بازی کنند و در این زمینه توانستند یک انقلاب بزرگ فکری را بوجود آورند.
از سوی هم کشور عزیز ما افغانستان یکی از کشورهای است که 63 درصد نفوس آنرا نسل جوان تشکیل میدهد و این جوانان با استفاده از علم، دانش و هنر خود می توانند در راستای تحکیم وحدت ملی و زدودن تعصب نقش اساسی را بازی نمایند. امروزه دیده می شود که تمام جوانان ما بدور از هرگونه تعصب و مسایل قومی در بسیاری از حرکت ها و فعالیت های مدنی نقش بارز و تاثیر گذار داشته اند و این خود نمایانگر سطح آگاهی در میان آنان می باشد.
 از طرفی هم کشور ما در شرایط حساس قرار دارد و هرگونه غفلت سبب عقب مانی کشور از کاروان پیشرفت خواهد شد. بنابراین نگذاریم که دشمنان سرزمین ما با استفاده از مسایل قومی، سمتی، مذهبی و لسانی در میان ما اختلافات قومی و مذهبی را دامن بزنند. چون کشور ما در حال حاضر با آسیب های داخلی و تهدیدات خارجی دست و پنجه نرم می کند و در این گونه شرایط ما به یک بستگی و یکپارچگی نیازمندیم و باید تمام نیروی جوان در راستای حفظ امنیت، صلح و همدلی جهت داده شود و همه به عنوان یک مشت واحد در برابر هرگونه تعبیض و نفاق افگنی ایستاده گی نمایم.
خوشبختانه در بیشتر از یک دهه گذشته دیده شد که جوانان کشور ما از هر قوم که هستند با استفاده از ورزش، علم و هنر موفقیت ها و افتخارات زیادی را برای کشور به ارمغان آوردند و این افتخارات سبب تحکیم وحدت ملی در میان تمام اقوام ساکن کشور گردید. بادرک چنین شرایط حساس جوانان ما به هیچ از افراد، اشخاص و گروهای سیاسی اجازه ندهند که با استفاده از سمت و قوم پیام اختلافات را در جامعه پخش و نشر کنند.  ما باید در جهت رفع کاستی ها  و چالش های موجوده در جامعه از طریق برگزاری نشست ها و بحث های علمی راهکار های اساسی را جستجو نمایم  و در قسمت زدودن هر گونه تعصب و تبعیض تلاش نموده و یک آینده روش و مطمن را برای تمام شهروندان کشور مساعد سازیم تا هر شهروند در زیر چتر آن به شکوفایی، رفاه و توسعه برسد.





وحدت ملی ضامن رفاه اجتماعی


وحدت ملی به مفهوم وحدت وهمگرایی تمام اقوام وملیت‌ها، نهادهای دولتی، مدنی، سازمان‌ها و احزاب، در داخل یک کشور می ‌باشد که از مؤلفه‌ های مهم منافع ملی به‌ شمار رفته و امنیت ملی را تضمین می‌کند. بنابراین ضرورت می ‌یابد که باید به تأمین وحدت ملی بطور اساسی و بنیادین پرداخت.  همگرایی ملی از عناصر مشترک  است که تمام اقوام در پرتو ان می توانند کشور را به ساحل پیشرفت و ترقی برسانند. در شرایط کنونی کشور نسبت به هر چیز دیگر به وحدت ملی و همدلی نیازمند است. زیرا دامن زدن به تعصبات قومی و تفرقه افگنی به تباهی ملت می انجامد. در این راستای نقش جوانان در تحکیم وحدت ملی و زدودن تعصب خیلی اساسی است و به کسانی که مسایل قومی، زبانی، مذهبی را در جامعه دامن می زنند اجازه ندهند که با استفاده از احساسات پاک مردم برای رسیدن به اهداف سیاسی خود استفاده ببرند.                          
جوانان کشور می تواند با برگزاری کنفرانس ها، سیمینار ها و تحقیقات علمی در راستای تحکیم وحدت و همدلی نقش فعال بازی نمایند. زیرا  در فضای وحدت و همدلی می توانیم به مشکلات موجوده نقطه پایان گذاشت. درحال حاضر در میان جوانان کشور ما این درک بوجود امده است که بدون کار مشترک و همدیگر پذیری نمی شود به رفاه و توسعه دست یافت.                                     
با تأمینِ اتحاد و اتفاق بر همه مشکلات و مد و جزرِ روزگار می‌توان فائق آمد.
خوشبختانه در سطح ملی دیده شده است که اکثریت جوانان ما از هر قوم هستند که ملی می اندیشند و این امر امیدهای را برای مردم ما ببار آورده است. چون جوانان براین باور اند که وحدت ملی و همگرایی در میان شهروندان سبب خلق امید و انکشاف جامعه می شود و هر گونه واگرایی سبب نا امنی و نا امیدی در کشور می گردد. بنابراین زمان وحدت ملی و همدلی در میان جوانان در کشور فراهم گردیده است و باید نگذاریم که تیکه داران قومی، سمتی، مذهبی و زبانی از جوانان برای اهداف سیاسی خود سوء استفاده نمایند. هرکس باید به زبان، قوم و مذهب خود افتخار کند و در راستای تقویت آن نماید ولی به هیچ وجه نباید برای تخریب و تضعیف دیگران تلاش نماید.                                                                        
اتحاد،اتفاق، وحدت و یکپارچگی از صفات خیلی نیکو و پسندیده است و واضح است که اگر اقلیت ها و قوم های کوچک گرد هم آمده، باهم جمع شوند برهر اهریمن و قدرتی چیره شده، غالب میگردند.   
با نبود اتحاد و اتفاق همسایگانِ حسود و اجنبیانِ طاغوت، سرمایهٔ ملت را به یغما برده، ملت بیچاره و رنجدیده را به خاک و خون میکشند. در شرایط کنونی به تعصب و تعبیض نه بگویند و راه را برای انکشاف و توسعه با استفاده از علم، دانش وظرفیت خود فراهم سازیم. نهادهای جامعه مدنی جوانان نیز می توانند برای تحقق وحدت ملی فعالیت های اساسی را در این زمینه انجام دهند. چون نسل جدید کشور حالا به این درک رسیده است که خود باید در کاروان سهیم شوند و با ارائه راهکارهای موثر بتوانند زمینه را برای رفاه اجتماعی فراهم سازند. هر نوع غفلت در این زمینه سبب موفقیت دشمنان سوگند خورده افغانستان می شود.