Sunday, December 6, 2015

نقش نهادهای مدنی، رسانه ها، هنر و ورزش در تحکیم وحدت ملی


نویسنده: سید مصطفی سعیدی
مقوله ی وحدت ملی یکی از پُر بسامدترین واژه ها و دانشواژه های است که در چند سال پسین به ویژه دریک دهه ی گذشته بوده است. طیف های گوناگون، اقشار مختلف و سازمان ها و احزاب سیاسی و غیر سیاسی و در کل مردم به نحوی از انحا در رابطه به وحدت ملی و تحکیم این مقوله بحث ها، کاوش ها و نظریات متعددی ارائه داشته اند.
از بعُد تاریخی هر زمانی که کشور ما مورد تهاجم و اشغال قرار گرفته است، مردم سلحشور، جوانان، زنان، مردان و خورد و بزرگ بدون در نظر داشت زبان، قوم، مذهب و باور سیاسی دریک محور جمع شده و مانند یک ملت واحد و بزرگ با قربانی دادن ها تا شکست دشمن مبارزه نموده و قهرمانی های زیادی آفریده اند. در رابطه به وحدت ملی و تحکیم آن بایستی پژوهش های کلانی به صورت دانشگاهی انجام پذیرد و تا اندازه ی کارهای مهم صورت گرفته است که بسنده نمی نماید، اما در مورد چگونگی هویت ملی، بحث تبارشناسی، وحدت ملی، ملت شدن و منافع ملی نیاز است که کارهای جدی از طرف نهادهای علمی و دانشگاهی صورت گیرد. در این کوتاه نوشته در رابطه به نقش جوانان در تحکیم وحدت ملی به صورت بسیار فشرده و به کندوکاو می پردازیم.
عناصر کلیدی این مقاله بحث های در مورد منافع ملی، جوانان و وحدت ملی، جوانان و ملت شدن، نهادهای مدنی، رسانه ها، هنر و ورزش و نقش آن در وحدت ملی و نتیجه گیری بحث شامل می باشد.
منافع ملی
 در رابطه به مقوله ای منافع ملی تعریف های مشخص و جود داشته و بحث های زیادی هر ازگاهی صورت می گیرد، اما به صورت فشرده آنچه که خیر عامه و منافع عمومی و منفعت تمامی شهروندان کشور در آن نهفته باشد و کشور را به سوی رفاه، توسعه، خرد محوری، اعتلا و ترقی سوق دهد و مصوونیت های شهروندی نیز در آن تسجیل باشد، به باور منافع کلان کشور یا همان منافع ملی گفته می شود. در این صورت جوانان می توانند در هسته ی تشکیل، تقویت و حمایت منافع ملی قرار داشته باشند. جوانان می توانند رهبران توسعه و ترقی بوده و با نیروی باالقوه ی خود حافظ دستاوردها بوده و مصوونیت شهروندان را تامین نماید. پس جوانان رکن اساسی در بحث منافع ملی اند.
وحدت ملی
 بحث وحدت ملی و رسیدن به آن نیز از بحث های بزرگی است که در طول سالیان متمادی مورد بحث و کندوکاو قرار گرفته ات. در رابطه به چیستی، راهکارهای تقویت و حدت ملی نمی شود در این کوتاه نوشته پرداخت، اما اینکه در راستای وحدت ملی و تحکیم آن جوانان چگونه می توانند نقش داشته باشند، اندکی تامل می نمایم.
در سیزده سال که گذشت درپهلوی شکل گیری دیگر عرصه ها و زیرساخت ها، زمینه های خوبی برای تشکیل نهادهای مدنی فعال جوانان نیز مساعد گردید. خوشخبتانه امروزه جوانان ما در پهلوی اینکه در نظام، در اداره و رهبری، در کنار نیروهای امنیتی قرار دارند، ده ها نهادهای مدنی فعال را نیز مدیریت و رهبری می نمایند. بحث اصلی اینکه تعداد این نهادهای مدنی که جوانان با همدیگر پذیری، تسامح، تساهل و همسویی با باورهای مختلف و با اقوام و آرای یکدیگر، بدون در نظرگرفتن مسایل زبانی، سمتی، قومی، حزبی و مذهبی در کنارهم این نهادها را رهبری می کنند، در واقع خود تهدب گذاری و تقویت وحدت ملی می باشد. بناً نقش جوانان در راستای تقویت و تحکیم وحدت ملی قابل تامل بوده و با نیروی دانش، خرد، نیروی فزیکی می توانند این عنصر اصلی و سازنده را در کشور نهادینه سازند.
ملت شدن
 در طول تاریخ پیشقرول نهضت های فکری، مبارزان اصلی و مدافعان واقعی کشور جوانان بوده اند، این قشر با طبعیت کاکه نشانه ی که دارند، هیچگاهی در پی مسایل پیش پا افتاده و سطحی که به وحدت ملی و منافع ملی آسیب برسانند تن نداده و به مثابه ی یک تن واحد در راستای ملت شدن گام گذاشته و می گذارند. این را ازیاد نبریم که برخی از حلقات و در واقع تیکه داران قومی، زبانی و مذهبی که از همین نشانی آب و نان می خورند و بقای خود را در گل آلود کردن آب زلال و شفاف وحدت و یکپارچگی ملت و مردم عزیز ما می بینند، در تلاش اند تا جلو جوانان را گرفته و با ترفندهای زیرکانه آنها را به گروه ها و پارچه ها تقسیم نمایند، اما خوشبختانه  تجربه نشان داده است که جوانان ما به درایت و عقلانیت های رسیده اند که هیچگاه فریب آنها را نمی خورند. هزاره، ازبک، تاجیک، پشتون، پشه یی، عرب، گجر، نورستانی... در دها نهاد، بشکل برادروار باهم کار و پیکار و تلاش می نمایند تا این کشور را به ساحل امن، تمدن و توسعه و خوشبختی برسانند.
نهادهای مدنی، رسانه ها، هنر، ورزش و وحدت ملی
 امروزه رهبری کننده ی بالاتر از 90 درصد از رسانه ها و نهادهای مدنی جوانان اند و در راستای تحکیم و حدت ملی نقش ارزنده ی را ایفا نموده اند. وحدت ملی و تقویت آن نیاز به رهبری مدبرانه، تدوین پالیسی ها و استراتیژی های همه جانبه، دادخواهی وسیع و تا اندازه ی ریسک پذیری و قربانی دادن و همچنین توزیع و تقسیم عادلانه قدرت که همانا عدالت اجتماعی است، دارد. گاهی به خاطر سیاسی سازی و قومی سازی برخی نهادها و کمبود و نبود عدالت در تقسیم قدرت بحث های صورت می گیرد که قطعاً این امر در آسیب رساندن به وحدت ملی نقش می توانند داشته باشند، اما جوانان خوشبختانه فراتر از قوم، حزب و زبان فکر می نمایند. نمونه ی بسیار بارز آن نهادهای مدنی فعال، رسانه های همگانی، هنر و ورزش است که در این بخش ها در سیزده سال گذشته دستاوردهای خوبی نیز داشته ایم. اگر در ورزش به سکوی قهرمانی رسیدیم، قطعاً مساله ی زبان و قوم ویژه مطرح نبوده، بلکه همه ما مانند تن و پیکر واحد رزمیدیم و به مردم کشور خود افتخار آفریدیم، به همین گونه در عرصه هنر که با جزئیات نمی شود به همه ابعاد آن پرداخت.
نتیجه گیری و پیشنهاد
با صغرا و کبرا نمودن بحث به این نتیجه می رسیم که جوانان در راستای تحکیم و تقویت وحدت ملی می توانند نقش بارز و اساسی داشته باشند. عناصر و مولفه های که جوانان می توانند در این راستا نقش ایفا کنند به گونه خیلی فشرده بحث شد، اما ایجاد زمینه ها و فرصت ها، حمایت از حرکت های جوانان، نقش دادن در پروسه های کلان ملی برای جوانان، تقویت و مشارکت مدنی- سیاسی جوانان از مسوولیت های دولت می باشد.
چند پیشنهاد
o        در راستای نقش جوانان در تحکیم وحدت ملی کارهای پژوهشی و دانشگاهی صورت گیرد.
o        کنفرانس ملی زیر نام( نقش جوانان در تحکیم وحدت ملی) تدویر و مسایل مربوطه به بحث گرفته شود.
o        جوانان با قوت حرکت نموده و از حالت انفعالی بدر شوند.
o        جوانان فریب برخی حلقات خاص و معلوم الحال و تیکه داران را نخورند.
o        با تقویت تسامح، تساهل و همدیگر پذیری خوبتر و زودتر می شود به وحدت ملی کامل رسید که جوانان می توانند در این راستا الگوی خوب باشند.

No comments:

Post a Comment