Tuesday, December 27, 2016

تقویت همدلی از طریق رسانه‌های اجتماعی
قیس ظهیر

رسانه های اجتماعی برای افراد و سازمان ها اجازه می دهد تا به تولید محتوا بپردازند. در ضمن  آنان می توانند درباره مطالب دوستان خود و  سازمان ها چیزی بنویسند. در افغانستان نیز کاربران رسانه های اجتماعی در حال حاضر رو به افزایش است. در خیلی موارد کاربران شبکه های اجتماعی توانسته اند که کمپاین متعدد و دادخواهی های بزرگ را در پیوند به مسایل اجتماعی، سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و هنری در سطح ملی و بین المللی برگزار نمایند.  با این حال استفاده از شبکه های اجتماعی تهدیدات و فرصت های را در  هر جامعه ببار می آورد.
یکی از این تهدیدات، پخش و نشر پیام ها نفرت آمیز با استفاده از صفحات جعلی بوده که نگرانی های را در میان اقشار روشنفکر جامعه افغانستان بوجود آورده است. روی این ملحوظ اجتماع مدنی و فرهنگی جوانان در همکاری با برخی از نهادهای مدنی فعال در عرصه جوانان، کنفرانسی« تقویت همدلی از طریق رسانه‌های اجتماعی » را برگزار کرد.
این کنفرانس که به تاریخ 29 عقرب سال روان در موسسه تحصیلات عالی خصوصی افغانستان با حضور شماری از فعالان رسانه های اجتماعی، جوانان و فعالان مدنی برگزار شده بود، در آن روی همدلی و مبارزه تعصب از طریق رسانه‌های اجتماعی بحث و تبادل نظر صورت گرفت.
شاه حسین مرتضوی معاون سخنگوی ریاست جمهوری، وحید نویسا استاد و ننگیالی اتل، استادان دانشگاه از جمله سخرانان کلیدی این برنامه پیرامون چگونگی استفاده درست از شبکه های اجتماعی به هدف تقویت همدلی و مبارزه با تعصب سخنرانی نمودند.
آنان در این کنفرانس تاکید داشتند که رسانه های اجتماعی در افغانستان در حال حاضر دارای جایگاه ویژه ی در امر اطلاع رسانی، آگاهی دهی و سرگرمی می باشد.  بناً نیاز است که کاربران رسانه های اجتماعی موضوعات اساسی کشور  را به گفتمان مسلط تبدیل نمایند.
براساس آمارها در حال حاضر در حدود دو نیم میلیون شهروند افغانستان از شبکه فیس بوک  به گونه فعال استفاده می کنند که در این میان هشتاد و هفت درصد آنرا مردان و سیزده  درصد دیگر آن را زنان تشکیل میدهد.
مسعود مومن یکی از برگزار کننده گان این کنفرانس گفت که نظر به آمار  شبکه فیس بوک، اکثریت کاربران این شبکه را در افغانستان، جوانان سنین هجده تا بیست وچهار سال تشکیل میدهد.
به گفته موصوف، هشتاد درصد کاربران شبکه فیس بوک در افغانستان، جوانان دانشگاهی و پوهنتونی  است.  ولی از این ابزار در قسمت تقویت همدلی و بهبود روابط اجتماعی استفاده درست صورت نمی گیرد. برعکس از قسمت پخش و نشر پیام های نفرت و بدبینی بیشتر استفاده صورت می گیرد.
آقای مومن  افزود که  برخی افراد و گروه ها با استفاده از صفحات جعلی دست به انتشار متن، عکس و ویدیو کلیپ های می زنند و تلاش دارند تا  مسایل زبانی، قومی، سمتی، مذهبی و نژادی را در میان مردمان  ساکن در این سرزمین تشدید ببخشند.

این فعال شبکه های اجتماعی در اخیر از جوانان خواست که در برابر  اینگونه صفحات جعلی مسایل مبارزه جدی نمایند. حتی با استفاده از جمعاوری امضا می توانیم شکایت رسمی خود را  به شبکه فیس بوک فرستاده و آنرا مسدود نمایم.

از سوی دیگر شاه حسین مرتضوی معاون سخنگوی رئیس جمهور کشور در این کنفرانس گفت که کاربران رسانه های اجتماعی در برخی موارد حکومت را را وادار به اقدامات اصلاحی کرده است؛ مانند نشر پیام ها مورد آب گرفتگی شهر کابل، حکومت را ناگزیر کرد که اقدام های عملی را در این مورد انجام دهد.
تقویت فضای همدلی
شاه‌حسین مرتضوی، معاون سخنگوی ریاست جمهوری در این نشست گفت که تقویت فضای همدلی مسوولیت و رسالت رسانه ها را می سازد و باید از این اصل در جهت گسترش فضای همدلی و باهمی استفاده نمایند.

آقای مرتضوی افزود که نباید رسانه ها به یک پایگاه نفرت‌افکنی مبدل گردند.  چون این کار آنان تاثیرات منفی را در جامعه ببار می آورد.

معاون سخنگوی ریاست جمهوری همچنان در ادامه افزود که در پانزده سال گذشته، حمایت  از رسانه‌ها در این دو سال گذشته به این پیمانه جدی نبوده است. افغانستان درحال حاضر از یک جامعه تک صدایی به چند صدایی تبدیل گردیده است.
آقای مرتضوی گفت که رسانه های اجتماعی در عرصه اطلاع رسانی خیلی به موقع عمل نموده است و در صورت که کاربران فضای مجازی معیاری تر عمل کنند می توانند تاثیرگذاری خوبتر داشته باشند.

به باور آقای مرتضوی، اگر مردم افغانستان چالش های اساسی را به گفتمان مسلط در فضای مجازی تبدیل نمایند، بدون شک مقامات حکومتی از طریق این شبکه ها نبض مردم را خوبتر و سریع تر درک خواهند کرد.
آقای شاه حسین مرتضوی در اخیر گفت که بحث قانونی شدن فضای مجازی نهایی نیست. ولی در صورت که نهادهای حامی خبرنگاران و رسانه ها در این زمینه کار کنند، حکومت وحدت ملی از آن حمایت خواهد کرد.
مطالعات انترنیتی
در همین حال وحید نویسا، استاد دانشگاه و فعال رسانه های اجتماعی در این کنفرانس گفت که انترنت فضا و فصل تازه ی را در جهان بوجود آورده است و باید از همین اکنون بخش های تحصیلی کشور، برخی تحقیقات علمی را پیرامون آن انجام داده و سپس مطالعات انترنت را جز نصاب درسی شان بسازد.
آقای نویسا تاکید کرد که انترنت در شرایط فعلی یک ضرورت است. انترنت باید در درازمدت به مثل خدمات آب و برق باید به شکل گسترده آن برای مردم فراهم گردد. در این زمینه نیاز است که برای جلوگیری از جرایم انترنیتی در افغانستان، قانون بوجود آورده شود.
با این حال به باور کارشناسان شبکه های اجتماعی، از دل انترنت رسانه های اجتماعی بوجود آمده است که فرصت ها و تهدیدهای را برای اجتماع به میان آورده است.
آنان در اخیر تاکید داشتند که انترنت مهمترین دستاورد بشر در عرصه ارتباطات است. ولی متاسفانه بسیاری از جوانان افغانستان از رسانه های اجتماعی  بیشتر اوقات برای تعصب، تبعیض و قهرمان سازی استفاده می کنند. بنابراین  از این ابزار های مجازی در جهت تقویت همدلی و حس وطن دوستی استفاده گسترده صورت بگیرید.
سخنرانان در اخیر کنفرانس از دیگر جوانان خواستند که نباید از  رسانه های اجتماعی به عنوان پایگاه نفرت افگنی، تشدید تعصبات قومی، لسانی و مذهبی در کشور نمایند.
کنفرانس تقویت همدلی از طریق رسانه های اجتماعی در حالی از سوی نهادهای مدنی برگزار می گردد که اخیراً دامن زدن به تعصبات قومی، مذهبی، زبانی و پُر رنگ کردن اختلافات نژادی در فضای مجازی تشدید یافته است. از سوی هم شماری از کاربران با استفاده از  صفحات جعلی تلاش دارند تا جوانان را بسوی افراط گرایی خشونت آمیز و گمراهی بکشانند. از اینرو کاربران شبکه‌های اجتماعی باید در برابر تمام مطالب منتشر شده از طریق شبکه های اجتماعی محتاط باشند.
در اخیر کنفرانس برای شرکت کننده گان وقت داده شد تا آنان سوالات خود از سخنرانان برنامه مطرح سازند . کنفرانس مذکور از سوی اجتماع مدنی و فرهنگی جوانان افغانستان، جامعه شهروندان افغانستان، مجتمع جوانان رستاق، نهاد اجتماعی مهر میهن، خانه فرهنگ و هنر افغانستان، بنیاد صلح افغانستان و موسسه خدمات اجتماعی برای آینده بهتر برگزار گردیده بود.


 


















 



فریدون محمدی
دوبار قهرمان آسیایی دررشته ورزشی فول کنتاکنت
ننگیالی عثمانی
فریدون محمدی فرزند لعل محمد در سال ۱۳۵۶ خورشیدی در یک فامیل روشن فکر، تحصیل کرده و ورزش دوست در ولایت کابل چشم به جهان کشوده است . موصوف در سال ۱۳۶۷ نظر به شوق وعلاقه که به ورزش داشت در بخش ورزش رزمی تمرینات خود را آغاز کرد. فریدون محمدی با ورزش های تکواندو،بکس، موتای، جودو،کیک بکس،کماندو آشنایی کامل دارد. آقای فریدون محمدی ترینر تیم ملی کیک بکیسنگ و سکرتر جنرال سبک موتای و نیز معاون فنی فدراسیون ورزشهای رزمی افغانستان است. در ضمن ریس سبک کی یوان کیک بکسینگ نماینده دهها سازمان و فدراسیون های جهانی و بین المللی در افغانستان می باشد. همچنان ماستر سپورت ورزشهای رزمی از کشور انگلیس، آزربایجان و ایتالیا است.
دست آورد های ورزشی
آقای محمدی دویپلوم مربی گری درجه یک از سازمان بین المللی کیک بکسینگ . اسناد داوری درجه اول بین المللی از ورزش های رزمی، دارنده کمربند دان هشت از سازمان بین المللی ( جوبوکسینگ ). اسناد مربی گری در جه یک سبک تیا کیک بوکسینگ، عضو المپیک ورزشهای رزمی از کشور ایتالیا را دارد و چندین بار اشتراک در مسابقات جهانی و آسیایی برای اجرای داوری حضور فعال داشته است. چندبار در سیمینار داوری جیجستو اشترک کرده است. در سال ۱۳۸۴ در اولین دوره فیستیوال ورزشهای رزمی در کشور ایران به حیث داور اشتراک کرد. در سال ۲۰۰۹ سفر ورزشی به کشور ترکیه به حیث داور وسط داشته است.
در سال ۲۰۱۱ در مسابقات جهانی در کشور اوکراین بهترین داور شناخته شده است و در سال ۲۰۱۲ در مسابقات آسیایی کشور ایران به حیث داور دعوت گردیده بود. آقای محمدی دوبار قهرمان جهانی در بخش سیلف دیفینس ( دفاع شخصی ) شناخته شده است.
دوبار قهرمان آسیایی دررشته ورزشی فول کنتاکنت
این قهرمان ورزش های رزمی درسال ۲۰۱۵ مقام اول را از مسابقات جهانی کشور آزربایجان کسب کرد و دارنده کمربند سیاه دان شش از فدراسیون ورزش های رزمی ایتالیا را بدست آورد. افزون بر آن اسناد مربی گری در جه یک و کمربند سیاه دان هشت را از فدراسیون جهانی ورزشهای رزمی بدست آورد. گواهی نامه بین المللی از فدراسیون المپیک آسیایی را در کارنامه خود دارد. علاوه بر آن حکم درجه یک و کمربند سیاه دان هفت از پوهنتون بین المللی ورزشهای رزمی را نیز کسب کرده است. مدرک دوکترا از کمیته فدراسیون جهانی ورزشهای رزمی نیز شامل دست آورد های ورزشی موصوف میباشد.گواهی نامه دوکتورا علمی را از دانشگاه USA  را به دست دارد. در پنجمین دوره مسابقات بخش سپورت از کشور ایران مقام اول را از آن خود کرده است. این قهرمان کشور به حکومت افغانستان چنین پیشنهادی دارد؛ حکومت باید به ورزشکاران  افغانستان توجه خاص داشته باشد. خصوصا در امنیت ورزشکاران نامدار و مطرح کشور. من شخصا چندین بار شاهد بودم که هر سال دو روزشکار یا قهرمان ورزشی ما توسط افراد ناشناس کشته شده  اند و چندین بار برای من اخطاریه نیز از سوی افراد ناشناس داده شده است که شما دست از ورزش بکشید. بنابراین باید حکومت و نهادهای مسوول امنیتی در این زمینه توجه نمایند .
پیام برای جوانان

جوانان باید در زندگی خود یک هدف اصلی داشته باشد . وقتیکه یک جوان یک هدف اصلی و منظم در زندگی خود داشته باشتد و مطابق به آن دارای برنامه برنامه کاری باشند، در آن صورت دنیای بیرونی آنها نیز آینه تمام نمای آنان خواهد شد. پس جوانان عزیز به هر ورزش که علاقه دارید، پس آنرا آغاز و یا هم ادامه دهید. چون ورزش در کاهش  افسردگی بسیار مفید است. در اخیر تشکر خاص دارم از وزیر تحصیلات عالی داکتر فریده مومند که واقعا توجه خاص به ورزشکاران کشور دارد.
امنیت در شبکه های اجتماعی مجازی
سید نصیر غرجستانی

اگر بخواهیم جهان را به دو دسته تقسیم نمایم، یکی آن دنیای مجازی خواهد بود که امروزه بیشترین افراد را سرگرم ساخته است. هر دو جهان نیاز جدی به امنیت دارند و هر دو می تواند امنیت فزیکی و روانی ما را در خطر اندازد. شبکه های اجتماعی عنوانی است که در سالهای اخیر به مجموعه سایتها و ابزارهای اطلاق می شود که در فضای ایجاد شده به وسیله رسانه های نوین از قبیل شبکه های ارتباطی، اینترنت و تلفون همراه، متولد شده اند.
گسترش فناوری های نوین در عرصه تکنالوژی و ارتباطات، موجب تحولات و پیشرفت در زندگی بشر شده است و کارها را آسانتر ساخته اما این تنها بخشی از این فناوری ها است.  جوانان عصر حاضر اکثرا به شبکه های اجتماعی دسترسی دارند و از همه فناوری های این شبکه ها استفاده می نمایند که خیلی سر گرم کننده نیز می باشند اما غافل از آسیب های ناشی از این فناوری ها اند. اولین تهدید می تواند تهدید حریم خصوصی باشد.
شبکه های اجتماعی با ابزارهای همراه اند که می توانند همه استفاده کنندگان خود را تحت مدیریت داشته و از اطلاعات خصوصی شان آگاه شوند و ممکن در آینده این اطلاعت و معلومات علیه خود شما استفاده گردد. اکثر شبکه های بزرگ اجتماعی با سازمان های استخباراتی جهان سروکار دارند و اطلاعات کاربران را در اختیار این سازمانها قرار می دهند. نمونه آن همکاری فیسبوک با سازمان سیا امریکا است که گزارش آن را شبکه خبری فوکت زون به نشر رسانید.
اما برای امنیت در این شبکه ها، راه های متفاوتی دنبال شده است. در اوایل ایالات متحده امریکا  Torprojectرا برای امنیت کاربران شبکه ها، خصوصا ایمیل ها و سایت ها پیش کش نمود، اما با گسترش جرایم سایبری، خود برای جلوگیری از این کار اقدام نمود تا Torproject را متوقف سازد. بعد دانشمندان امنیت سایبری به این نتیجه رسیدند که تنها راه آسان برای در امان ماندن در فضای مجازی، باید به گونه ناشناخت وارد شبکه های مجازی شده و از آن استفاده کرد. اما می توان چندین کار ساده دیگر را نیز انجام داد:
۱: در پاسوردهای خویش(رمز) ترکیب از حروف، اعداد و کراکترها استفاده نمایید.
۲: از سرویس Https استفاده کنید.
۳: از آنتی ویروس و ویب پروتکتور های راجسترشده و با اعتبار استفاده نمایید.
۴: هیچ گاه به ایمیل ها و پیامهای نا شناخته شده جواب ندهید. این آدرس ها ممکن از طرف هکرها و یا از طرف باج افزار ها (Ransom Ware) باشند. باج افزار ها به گونه ای کار می کنند که با یک کلک کردن شما، در ظرف چند ثانیه چند صد جی بی معلومات کامپیوتری شما را رمز گزاری و غیر استفاده می سازد و بعد از شما تقاضای پول صورت می گیرد تا دوباره  معلومات قابل استفاده گردد.




رسانه های اجتماعی ابزار خوب برای همدیگر پذیری

رشاد الکوزی، دانشجوی رشته روابط بین الملل

امروزه جوانان در جهانی زندگی می کتند که افکار، اندیشه و رفتار او با الگوبرداری از رسانه های رایج عصرکنونی شکل می گیرد. رسانه های جمعی، به ویژه رسانه های الکترونیکی با توجه به قابلیت ها و کارکردهایی که دارند، می توانند در راه حفظ سلامت جامعه ای نقش تعیین کننده ای را ایفا نمایند. در ضمن این ابزار می تواند زمینه ساز ایجاد ناهنجاری های مختلف رفتاری و اخلاقی در جامعه گردد.

جوانان میتوانند از طریق رسانه های اجتماعی جهان را در دست خود قرار داده و آنرا متحول سازند. در بعُد مثبت سبب تقویت روحیه همدیگر پذیری و در بعُد منفی آن می توانند امنیت و نظم اجتماعی را اخلال نمایند.
نقش رسانه های اجتماعی را را نمی توان در عصر ارتباطات کم اهمیت دانست. از اینرو رسانه ها جایگاه ویژه ای در تکوین و گسترش فرهنگ و اندیشه در میان جوامع دارد. در واقع این شبکه های اجتماعی هستند که میتوانند همگان سازی سلیقه ها، خواست و انتظارات جامعه را شکل داده و به وفاق و همبستگی جامعه کمک کنند.
با این حال جوانان با نشر و تهیه مطالب مفید و موثر می توانند در جامعه خود الگو سازی ، فرهنگ سازی و همدیگر پذیری را ترویج نمایند. از سوی هم امروزه امنیت افغانستان در بعُد سخت افزاری و نرم افزاری آن در برابر تهدیدات خارجی و آسیب های داخلی در یک جنگ اعلان ناشده قراردارد که می توان به آن جنگ نرم و سخت گفت.
در حال حاضر ماهیت جنگ ها تغییر کرده است. جنگ نرم شامل مجموعه اقدامات روانی و تبلیغاتی می شودکه هدف آن  اجتماع خاص و یا گروه خاصی است.
در جنگ نرم استفاده دقیق و طراحی شده واژه ها و تبلیغات و ابزارهای مناسب آن به هدف تاثیرگذاری روی عقاید، فرهنگ، سیاست، احساسات، تمایلات ، نگرش های افراد جامعه انتخاب می گردد. بناً در این گونه شرایط رسانه های اجتماعی ابزار مناسب برای دشمنان افغانستان است تا آنان بتوانند نفاق و نفرت را در میان اقوام ساکن در این سرزمین شعله ور سازند و ما را به چند بخش با در نظر داشت، قوم، سمت، مذهب و لسان تقسیم نمایند. بنابراین نیاز است که جوانان متوجه پیام های انتشار یافته از طریق صفحات اجتماعی باشند. نکته دیگر که باید گفت اینکه جنگ نرم مبارزه مشترک میخواهد. بناً جوانان افغانستان مشترکاً در همکاری با نهادهای مسوول می توانند از طریق رسانه های اجتماعی جلو این سنگ اندازی ها دشمنان افغانستان را بگیرند .
دشمنان کشور ما با ایجاد آدرس های جعلی درفضای مجازی و دیگر شبکه های اجتماعی در میان جوانان نفاق افکنی می کنند و در پی ترویج فرهنگ مزخرف نژاد پرستی هستند. بناً وظیفه هر جوان افغان است که در برابر اینگونه مبارزه کنند و نباید در پخش و نشر پیام های نفرت آمیز سهم بگیرند. برعکس ما باید از طریق این شبکه های اجتماعی فرهنگ همدیگر پذیری و همدلی را نهادینه سازند. همدلی وقتی در جامعه ترویج می شود، که تحمل پذیری را اختیار نمایم و از عقلانیت فکری استفاده نموده و به سوی وحدت ملی در جامعه خود درحرکت باشیم.  وقتی میتوانیم به وحدت ملی برسیم که از گذشته پند گرفته و برای آینده خود یک راهبردی و همگرایی داشته باشیم. هدفمندانه حرکت کنیم تا فردای یک فردای روشن و باهمی را برای شهروندان خود ببار آوریم.


نقش شبکه های اجتماعی در تحول آموزش و پرورش
] دوره های آموزش انترنت و شبکه های اجتماعی برای دانش آموزان برگزار شد]
مصطفی کمال

عصر حاضر، عصر ارتباطات است. در این میان انترنت و شبکه های اجتماعی تغییر و تحول را در هر بخش زنده گی ایجاد کرده است. ممالک مختلف جهان با نظر داشت موقعیت جغرافیای شان از انترنت و  شبکه های اجتماعی به هدف بهبود کیفیت آموزشی استفاده می نمایند. در  افغانستان نیز بسیاری از شهروندان ما بشکل مستقیم و غیر مستقیم به انترنت دسترسی دارند. استفاده درست از انترنت در نهادهای تعلیمی و تحصیلی توام با داشتن یک استراتیژی مدون انترنیی می تواند برای رشد و تحول آموزش و پرورش کمک شایانی نماید.
براساس آمارها در حال حاضر هشتاد و چهار درصد کاربران شبکه فیس بوک در افغانستان را دانش آموزان و دانشجویان تشکیل میدهد.  ولی متاسفانه تاکنون از صفحات اجتماعی در قسمت راه اندازی برنامه های آموزشی استفاده درست صورت نگرفته است.
به همین هدف اجتماع مدنی و فرهنگی جوانان افغانستان در سرطان ۱۳۹۳ تفاهمنامه آموزشی را با وزارت معارف کشور به هدف برگزاری کارگاه های آموزشی انترنت و رسانه های اجتماعی برای دانش آموزان مکاتب شهر کابل به امضا رسانید. براساس این تفاهمنامه، اجتماع مدنی و فرهنگی جوانان افغانستان توانست یک سلسله دوره آموزش انترنت و رسانه های اجتماعی را برای دانش آموزان برخی از لیسه های شهر کابل راه اندازی نماید.

این تفاهمنامه برای مدت سه سال با وزارت معارف به امضا رسیده بود که در سال جاری به پایان رسید.  اجتماع مدنی طی این مدت توانست بیش از ۴۲ دوره آموزش آموزش انترنت و رسانه های اجتماعی را در لیسه های، نواحی سوم، ششم و هفتم شهر کابل برگزار نماید که جمعاً در حدود ۱۷۰۰ دانش آموز از طبقه ذکور و اناث از آن مستفیده شده اند.

 این دوره های آموزشی به مدت شش روز در هر یکی از مکاتب نواحی سوم، ششم و هفته شهر کابل تدویر می یافت که در این مدت دانش آموزان موضوعات چون؛ مبانی انترنت، معرفی کتابخانه های آنلاین، مهارت های استفاده از صفحات رسانه های اجتماعی را بشکل نظری و عملی می آموختند.

اجتماع مدنی چنین کارگاه های آموزشی را به هدف بلند بردن مهارت دانش آموزان و آشنایی آنان با ابزارهای نوین انترنیتی برگزار کرد. دوره های آموزشی از سوی آموزگاران رضاکار این نهاد پیش برده می شد.

در حال حاضر اکثریت دانش آموزان مکاتب شهر کابل با استفاده از تلیفون های هوشمند در انترنت وصل هستند ولی نحوه استفاده درست از انترنت را نمی دانند که چگونه از آن در جهت بهبود روند آموزشی شان بهره گیرند.
 دانش آموزان شرکت کننده در این دوره های آموزشی می گویند که این نخستین بار بود که آنان در چنین کارگاه های آموزشی شرکت می کنند و خواهان تداوم اینگونه برنامه ها برای دانش آموزان گردیدند.

آموزگاران رضاکار اجتماع مدنی و فرهنگی جوانان افغانستان سعی کردند که تمام محتویات اساسی انترنت و رسانه های اجتماعی را مطابق به سطح و سویه دانش آموزان تهیه و تدوین نمایند. این دوره های آموزشی برای دانش آموزان صنوف دهم، یازدهم و دوازدهم راه اندازی شد. در ختم هر برنامه آموزشی برای دانش آموزان تصدیق نامه نیز توزیع گردید.

در سال جاری نیز یک سلسله دوره های آموزش انترنت و رسانه های اجتماعی برای دانش آموزان لیسه های سوریا و غازی شهر کابل برگزار شد. هر چند در سال جاری اجتماع مدنی انتظار می رفت که روند برگزاری چنین کارگاه ها  به دیگر لیسه های شهر کابل گسترش یابد ولی نظر به نبود امکانات مالی و تخنیکی این نهاد قادر نگردید تا آنرا برگزار نماید.

با این حال اجتماع مدنی و فرهنگی جوانان افغانستان از همکاری وزارت محترم معارف، ریاست معارف شهر کابل، مدیریت های معارف و تمام ادارات لیسه های نواحی سوم، ششم و هفتم شهر کابل که در قسمت تدویر منظم برنامه  آموزش انترنت و رسانه های اجتماعی با این نهاد تاکنون همکاری نموده اند، ابراز سپاس و امتنان می نماید.

دانش آموزان لیسه های علاوالدین،عبدالعلی مستغنی، رخشانه، محمود طرزی، سردارکابلی، قلعه بختیار، آغاعلی شمس، ده دانا، محراب الدین، امینی، سلطان راضیه، سوریا و غازی از سلسله دوره های آموزش انترنت و رسانه های اجتماعی مستفید گردیده اند.
بلند بردن سطح کیفی دانش آموزان یکی از اهداف اجتماع مدنی و فرهنگی جوانان افغانستان را تشکیل میدهد. این نهاد به همکاری رضاکاران خود تلاش می ورزد که چنین برنامه های آموزشی و ظرفیت پروری را برای جوانان، بخصوص دانش آموزان مکاتب دولتی شهر کابل برگزار نماید. این نهاد تاکنون از هیچ نهاد داخلی و خارجی پروژه ی را در قسمت راه اندازی برنامه آموزشی دریافت ننموده است، بلکه تمام این برنامه ها به همت و حمایت رضاکاران این نهاد انجام شده است.
اجتماع مدنی به این باور است که باید از استعداد و توانایی های جوانان کشور برای رشد و ظرفیت سازی آنعده از  جوانان از نعمت تعلیم و تربیه بازمانده اند استفاده اعظمی بگیرد تا یک روند دو سویه میان آنان ایجاد گردد.


اولین موج مهاجران افغان از اروپا به کابل رسید


 براساس توافق حکومت افغانستان با کشورهای اروپایی،اولین موج مهاجران افغان هفته گذشته به کابل رسید. پناهجویان برگشت داده شده به افغانستان از کشورهای آلمان، ناروی و سویدن می باشند.
براساس گزارش روزنامه گاردین، اخراج این مهاجران پس از امضای توافق نامه حکومت افغانستان با کشورهای اروپایی صورت گرفته است که مبنی بر آن قرار است شماری نامحدود از پناهجویان افغانستان به کشور برگشت داده خواهند شد.

هفته گذشته 34 پناهجو افغان از کشور آلمان به میدان هوایی کابل برگشتانده شد.  مطیع الله عزیز پناهجوی افغان که 22 سال سن دارد، پس از هفت سال اقامت در کشور آلمان، بدون کدام هشداری از قبل اعلام شده به کشور انتقال داده شد. او گفت که پولیس آلمان وی را از یک دوکان پیزا فروشی جائیکه در آنجا کار می کرد، بازداشت کرد.
هرچند او با زبان آلمان خیلی روان صحبت می کند و به پولیس آلمان نیز اسنادش را نیز نشان داد، اما برای پناهنده گی مدرک کافی شمرده نشد. او در آلمان نیز برای چندین سال تحصیل کرد.
براساس این توافق نامه، قرار است هر طیاره چارتر باید 50 پناهجو افغان را انتقال دهد، ولی در پرواز اخیر 16 تن از این پناهجویان نظر به بیماری روانی از لیست پرواز بیرون کشیده شدند.
روز چهارشنبه هفته گذشته در اعتراض به این اقدام، شماری از پناهجویان افغان در برابر میدان هوایی فرانفکورت آلمان و پارلمان این کشور دست به تظاهرات زدند. آنان با انتقال پلاکاردها از دولت آلمان خواستار توقف اخراج پناهجویان گردیدند.
با این حال دولت آلمان در نظر دارد که حدود 12500 پناهجوی افغان را از این کشور اخراج نماید. پرواز بعدی طیاره چارتر بسوی کابل گفته می شود در اول جنوری سال آینده میلادی باشد.

برای کشورهای اروپایی، اخراج پناهجویان قسماً یک تلاش به هدف ترساندن مهاجران است. تقریباً در حدود دوصد هزار پناهجوی افغانستان در یک سال گذشته به کشورهای اروپایی درخواست پناهنده گی داده اند که بیشترین آن به کشورهای آلمان و سویدن بوده است.
با این حال جوانان که هفته گذشته به کابل برگشتانده شده، کسانی نیستند که اخیراً به اروپا رفته باشند. روزنامه گاردین با هر یک از پناهجویان که در آلمان زنده گی می کنند، صحبت کرده است. آنان گفته اند که حداقل هر کدام آنان برای چهار سال در این کشور اقامت داشته اند. آنها فعلاً به افغانستان انتقال داده شدند.
ذبیح الله نوری 23 سال سن دارد. او به مانند یک آلمانی زنده گی می کرد. یک آپارتمان داشت و به دولت آلمان مالیه می پراخت. زمانی که شش سال قبل کندز را ترک گفت، در آن زمان شهر کندز آرام بود. اما پس از آن دوبار به دست طالبان سقوط داده شد.
برگشت کننده گان گفتند که مقامات آلمانی با آنها هیچ گونه کمک مالی نکرده اند. صرف در کابل سازمان بین المللی مهاجرت(IOM) برای آنها مبلغ 1500 افغانی بابت کرایه سفر شان پرداخت کرده است.


رسانه های اجتماعی و فضای همدلی


 محمد شفیق بشریار، آگاه امور بین الملل

رسانه ها یک منبع مهم و تاثیر گذار در اجتماعات انسانی به حساب می آید. بعد از انقلاب تکنالوژی، رسانه ها رونق بیشتری پیدا کرده اند. چون سریعترین وسیله ی انتقال پیام از دورترین نقطه ای جهان به نقطه ای دیگری جهان با کمترین هزینه و  بیشترین منعفت صورت می گیرد. پس از  به میان آمدن شبکه های اجتماعی در عصر تکنالوژی معاصر و نوین استفاده از این شبکه ها برای مردم عادی و شبکه های مختلف سیاسی، اجتماعی، فرهنگی،کشفی و امنیتی بیشتر مورد اهمیت قرار گرفته و برای رسیدن به اهداف مشخص خود کاربران این صفحه را هدف قرار میدهند.
بطور مثال تأثیر گذاری و هدف گیری این صفحات را می توان در رویداد های بهار عرب خوب دریافت که سازمان های استخباراتی و روند های سیاسی چطور مردم را با استفاده از این شبکه ها از مکانهای نامعلوم برای رسیدن به اهداف خود بهره جسته اند.
یکی از مثال های زنده که در جامعه ما متاسفانه تأثیرات منفی خود را بجا گذاشته است، همانا صفحات مجهول فیس بوکی در جامعه ماست که به هویت های جعلی و مستعاری به هدف  برهم زدن نظم اجتماعی توسط دشمنانان دیرینه ما مورد استفاده قرار می گیرد. بناً ما در این میان چه رسالتی داریم؟ ما افغانها برای فراهم شدن زمینه های صلح و ثبات در افغانستان به خصوص در بین اقوام شریف این سرزمین ، می توانیم که از صفحات اجتماعی (  فیس بوک) صدای های همدلی و همپذیری را رونق داده و زمینه ‌های ایجاد همدلی و همپذیری را بیشتر سازیم که ما را بسوی همگرایی ملی هدایت می نماید و از واگریی فاصله می گیریم.
 همدلی و همپذیری دو واژه ای با معنی متفاوت و سازگار، برای روشن شدن این دو واژه بهتر میدانم که این دو را به تبیین بگیریم؛ همدلی" عبارت از توانایی قرار دادن خود به جای دیگران و از این طریق درک بهتر احساسات و تجربیات آنها، همدلی به دو بخش تقسیم می، که بخش اول شناختی که عبارت است از توانایی شناخت احساسات و تجربیات دیگران و یک بخش إحساسی که عبارت از تقسیم احساسات و تجربیات آنها است". همان گونه که یکی از دانشمندان به نام توکویل تصریح می نماید که  اساس زیربنای تمدن را تشکیل می‌دهد و تمدن جدید نیز بر مبنای همبستگی و پیوستگی انسانها در قالب دولت ملی یا « ملت- دولت» بنا شده است. بر مبنای مدرنیستی آن یکسان سازی است و نظریه یک ملت یک دولت یا دولت ملی به این معنا اشاره دارد که هر دولتی باید نمایان گر و یا برخاسته ملتی یکپارچه باشد" نباً ترویج همدلی و همپذیری ما را می تواند که به سوی ملت شدن، ثبات و سازگاری بین اقوام مختلف هدایت نماید.
 فیس بوک از جمله بهترین وسیله ی است که با نقش بسیار ارزنده، کم هزینه و سریع ما را یاری نماید. نکته قابل مکث، توجه با صفحات مجهول الهویت فیس بوک است که برای نفاق و تفرقه افگنی در بین اقوام شریف افغانستان فعالیت  داراند. برای اینکه نا خودآگاه خود را ابزار برای دشمنان افغانستان و سبب ویران و تفرقه ی بین اقوام افغانستان نگردانیم، نباید بدون تحلیل واکنشی در مقابل نوشتار همچو صفحات از خود اظهار نمایم. بهتر است بجای کلمات تنفرآمیز برای اقوام دیگر با دید مثبت نگرشی برای ایجاد همدلی و همپذیری بجا بگذاریم.

در نتیجه، می توان اظهار کرد که رسانه های اجتماعی در جوامع مختلف و با اسفاده از شکاف های اجتماعی آن جامعه می تواند که ابزاری خوبی برای دشمنان منفعت جوی آن جامعه قرار بگیرد. در مقابل افراد جامعه نیز مسؤلیت دارند برای مبارزه علیه همچو استفاده جوی ها از طریق صفحات اجتماعی قرار بیگیرند. با دید مثبت در مقابل اقوام ساکن در جامعه، اظهار همدلی و همدیگر پذیری را می توان تقویت کرد و راه را بسوی صلح و ثبات پایدار هدایت نمود. همدلی و همپذیری در جامعه می توانند که پرچالش ترین شکاف های اجتماعی را کمرنگ سازد و مانع ایجاد شکاف های بیشتر در اجتماع گردد. 

نفس عمیق بکشید! کشنده ترین شهرهای آلودگی هوا

نفس عمیق بکشید!
کشنده ترین شهرهای آلودگی هوا
 بیجینگ، لندن، مکسیکو، دهلی نو و پاریس در میان شهرهای قرار داند که به سبب آلودگی هوا بیش از حد توجه افراد و سازمان های جهانی را در سال 2016 به خود جلب کرده است. اما این شهرها تنها نیستند. سازمان صحی جهان(WHO) تائید می کند که 92 فیصد از مردمان شهری جهان در هوای زهری زنده گی می کنند.
یک پژوهش در هند یافته است که بیشتر از یک میلیون نفوس 41 شهر این کشور در خراب ترین هوا زنده گی می کنند. در قاره امریکا نیز، آلوده گی هوا به عنوان عامل مرگ نا بهنگام 712,000 تن گردیده است. در اروپا نیز پژوهش ها نشان میدهد که 85 درصد نفوس شهری آن در معرض شدید زرات ریز(MP2.5) قرار دارند که مسوول مرگ بابهنگام در حدود 467,000  تن در 41 شهر اروپایی گردیده است.
به هر صورت تمام این اینها کافی نیست. 74 درصد شهرهای چین نیز از سلفر دواکسید و نایتروجن دواکسید از 2014 تاکنون افزایش را نشان میدهد. با این حال حکومت چنین مورد انتقاد شدید مردم و برخی سازمان های جهانی بخاطر مبارزه نکردن علیه آلوده گی را به همراه داشته است.

خطر صحی
تاثیرات آلودگی هوا روی صحت قبلاً نیز مستندسازی شده بود، ولی حالا مطالعات جدید رابطه آلودگی هوا را با دیوانگی و مرض الزایمر(یادفراموشی) پیوند می دهد. به این معنی که آلودگی هوا را مساوی به به دود کردن شش سگرت در یک روز می داند.  نه تنها که هوای زهری مقصر دانسته می شود. همچنان هوای زهری سبب حادثات بیشتر ترافیکی به علت گیچی راننده گان در هنگام راننده گی می گردد.
با این حال آلودگی هوا مسوول مرگ 600,000 طفل در سن 5 سال در هر سال است.
آلوده گی هوا سبب تغییر اقلیم منطقه ای نیز می گردد که بدون شک روی دسترسی به آب ها و بهره وری اکوسیستم تاثیرگذار است.  کاربن سیاه زرات ریز است که از طریق سوخت تیل های فوسیلی مانند دیزل بوجود می آید. در ضمن روی صحت انسان نیز تاثیر بوده و نیز مسوول آب شدن یخبندان های همالیا است.
کاربن سیاه در سطح برف و یخبندان ته نشین می شود که نتیجه آن جذب بیشتر آفتاب و آب شدن یخبندان ها می گردد.