Tuesday, December 27, 2016

رسانه های اجتماعی و فضای همدلی


 محمد شفیق بشریار، آگاه امور بین الملل

رسانه ها یک منبع مهم و تاثیر گذار در اجتماعات انسانی به حساب می آید. بعد از انقلاب تکنالوژی، رسانه ها رونق بیشتری پیدا کرده اند. چون سریعترین وسیله ی انتقال پیام از دورترین نقطه ای جهان به نقطه ای دیگری جهان با کمترین هزینه و  بیشترین منعفت صورت می گیرد. پس از  به میان آمدن شبکه های اجتماعی در عصر تکنالوژی معاصر و نوین استفاده از این شبکه ها برای مردم عادی و شبکه های مختلف سیاسی، اجتماعی، فرهنگی،کشفی و امنیتی بیشتر مورد اهمیت قرار گرفته و برای رسیدن به اهداف مشخص خود کاربران این صفحه را هدف قرار میدهند.
بطور مثال تأثیر گذاری و هدف گیری این صفحات را می توان در رویداد های بهار عرب خوب دریافت که سازمان های استخباراتی و روند های سیاسی چطور مردم را با استفاده از این شبکه ها از مکانهای نامعلوم برای رسیدن به اهداف خود بهره جسته اند.
یکی از مثال های زنده که در جامعه ما متاسفانه تأثیرات منفی خود را بجا گذاشته است، همانا صفحات مجهول فیس بوکی در جامعه ماست که به هویت های جعلی و مستعاری به هدف  برهم زدن نظم اجتماعی توسط دشمنانان دیرینه ما مورد استفاده قرار می گیرد. بناً ما در این میان چه رسالتی داریم؟ ما افغانها برای فراهم شدن زمینه های صلح و ثبات در افغانستان به خصوص در بین اقوام شریف این سرزمین ، می توانیم که از صفحات اجتماعی (  فیس بوک) صدای های همدلی و همپذیری را رونق داده و زمینه ‌های ایجاد همدلی و همپذیری را بیشتر سازیم که ما را بسوی همگرایی ملی هدایت می نماید و از واگریی فاصله می گیریم.
 همدلی و همپذیری دو واژه ای با معنی متفاوت و سازگار، برای روشن شدن این دو واژه بهتر میدانم که این دو را به تبیین بگیریم؛ همدلی" عبارت از توانایی قرار دادن خود به جای دیگران و از این طریق درک بهتر احساسات و تجربیات آنها، همدلی به دو بخش تقسیم می، که بخش اول شناختی که عبارت است از توانایی شناخت احساسات و تجربیات دیگران و یک بخش إحساسی که عبارت از تقسیم احساسات و تجربیات آنها است". همان گونه که یکی از دانشمندان به نام توکویل تصریح می نماید که  اساس زیربنای تمدن را تشکیل می‌دهد و تمدن جدید نیز بر مبنای همبستگی و پیوستگی انسانها در قالب دولت ملی یا « ملت- دولت» بنا شده است. بر مبنای مدرنیستی آن یکسان سازی است و نظریه یک ملت یک دولت یا دولت ملی به این معنا اشاره دارد که هر دولتی باید نمایان گر و یا برخاسته ملتی یکپارچه باشد" نباً ترویج همدلی و همپذیری ما را می تواند که به سوی ملت شدن، ثبات و سازگاری بین اقوام مختلف هدایت نماید.
 فیس بوک از جمله بهترین وسیله ی است که با نقش بسیار ارزنده، کم هزینه و سریع ما را یاری نماید. نکته قابل مکث، توجه با صفحات مجهول الهویت فیس بوک است که برای نفاق و تفرقه افگنی در بین اقوام شریف افغانستان فعالیت  داراند. برای اینکه نا خودآگاه خود را ابزار برای دشمنان افغانستان و سبب ویران و تفرقه ی بین اقوام افغانستان نگردانیم، نباید بدون تحلیل واکنشی در مقابل نوشتار همچو صفحات از خود اظهار نمایم. بهتر است بجای کلمات تنفرآمیز برای اقوام دیگر با دید مثبت نگرشی برای ایجاد همدلی و همپذیری بجا بگذاریم.

در نتیجه، می توان اظهار کرد که رسانه های اجتماعی در جوامع مختلف و با اسفاده از شکاف های اجتماعی آن جامعه می تواند که ابزاری خوبی برای دشمنان منفعت جوی آن جامعه قرار بگیرد. در مقابل افراد جامعه نیز مسؤلیت دارند برای مبارزه علیه همچو استفاده جوی ها از طریق صفحات اجتماعی قرار بیگیرند. با دید مثبت در مقابل اقوام ساکن در جامعه، اظهار همدلی و همدیگر پذیری را می توان تقویت کرد و راه را بسوی صلح و ثبات پایدار هدایت نمود. همدلی و همپذیری در جامعه می توانند که پرچالش ترین شکاف های اجتماعی را کمرنگ سازد و مانع ایجاد شکاف های بیشتر در اجتماع گردد. 

No comments:

Post a Comment